Sedm mrtvých, přerušená doprava, statisíce lidí bez proudu. Západní Evropa čelí bouři Ciarán

Sedm mrtvých, přerušená doprava, statisíce lidí bez proudu. Západní Evropa čelí bouři Ciarán


Tři lidé včetně pětiletého dítěte zemřeli v Belgii, podle televize RTBF na ně na různých místech spadly větve stromů. Dvě oběti a 16 zraněných hlásí Francie, při pádech stromů zemřeli také lidé v Německu, Nizozemsku a ve španělském hlavním městě Madridu.

Na většině míst doprovázel mohutnou tlakovou níži velmi silný vítr. Jeho poryvy v Bretani na severozápadě Francie místy dosáhly rychlosti až 207 kilometrů v hodině, více než stokilometrovou rychlost hlásí mnoho míst v dalších zemích.

Jen nizozemská letiště zrušila stovky letů, omezený je i letecký provoz v Belgii. Británie přerušila letecké spojení s ostrovy Jersey a Guernsey, na kterých jsou podle stanice BBC dopady bouře nejhorší za posledních 36 let.

Na sociálních sítích lidé sdílejí videa, která zachycují dopady bouře: zatopené ulice, prudký vítr, vysoké vlny moří. Takhle záplavy a extrémní počasí popsal britskému deníku Guardian obyvatel severoirského města Newry.

Ulice města Newry zatopila voda, lidé se pohybovali na nafukovacích člunech. Silnice ve většině zmíněných zemí byly ještě ve čtvrtek večer neprůjezdné kvůli popadaným stromům.

Nejezdily i některé vlakové spoje, například železniční spojení mezi nizozemskými městy a Paříží. Některé lety do Antverp a v opačném směru musely úřady odklonit na bruselské letiště.

Statisíce lidí byly v západní Evropě kvůli bouři bez proudu. Ve Franci bylo bez elektřiny asi 1,2 milionu domácností, z toho asi tři čtvrtě milionů v západofrancouzském regionu Bretagne.

Ve Velké Británii pak podle deníku Guardian nemělo proud asi 20 tisíc domácností. Podle BBC už na britských ostrovech bouře slábne, na mnoha místech ale zůstávají výstrahy před záplavami.



https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/ciaran-evropa-boure-pocasi-vitr-obeti_2311030742_afo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *